HTML

Érted Ugatok Állatvédő Egyesület blogja

Friss topikok

  • Érted Ugatok Állatvédő Egyesület: BeBe :-) Emlékszem rá. Egy közmunkás srác találta az utcán, ő értesített minket. Chipje persze nem... (2015.03.04. 20:52) Nem egyszerű

Nem egyszerű

2015.03.03. 20:25 Érted Ugatok Állatvédő Egyesület

Csak megfordult néhány gondolat a fejemben, az Érted Ugatokkal kapcsolatban. Túl sokat forogtak, így muszáj leírnom őket.

Nem egyszerű egy egyesületet fenntartani. Gombamód szaporodnak a különböző állatvédő közösségek, szükség is van rájuk itthon, nagyon. Az állatvédők, érdeklődők száma viszont nem nő velük. Tele vannak a közösségi médiák a segítségkérésekkel, gazdikereső kutyákkal, mentésekkel, sírással, pénzhiánnyal, helyhiánnyal, borzalmakkal. Nagyon megnőtt az ingerküszöbünk, nem csak a miénk, mindenkié, aki valamennyire nyomon követi a hazai állatvédelem történéseit.

Jelenleg 38 kutyánk van. Azt hiszem, azon túl, hogy időnként megosztotok egy-egy posztot, még a saját ismerőseink, szimpatizánsaink is igen keveset tudnak rólunk.

Az egyesület 2012-ben alakult. Belegondoltál már abba, hogyan születik egy ilyen, miből, kik alapítják, hogyan, és miért? Általában néhány elszánt, jó szándékú ember tenni akarása áll mögötte, nulla anyagi bázissal, férőhellyel, egyebekkel. Nálunk sem volt ez sokkal másként. Eldöntöttük, megpróbáljuk, lesz ami lesz. 10 alapító tagból most négyen vagyunk még meg.

Egy civil szervezet fő anyagi bázisát az adó 1% jelenti. Az alapítástól számítva - nyilván nem véletlenül, és jól is van ez így - két évig azonban nem gyűjthet. Mi sem tehettük eddig. Évi több tucat kutyát, cicát gondozunk úgy több mint két éve, hogy a semmiből varázsoljuk rá össze a pénzt, mi sem tudjuk, hogyan. Valahogy mindig van.

Nem tudunk mindenkinek megfelelni, és nem csinálunk mindent jól. Nem tudunk minden állatot megmenteni, minden kóbor kutyát fogadni. Nógrád megye, Bátonyterenye, ahol mi működünk, nagyon nehéz terület. Rengeteg a mentésre váró, kóbor állat, a várólistánk szinte végtelen. A jelenlegi létszám fölé azonban nem mehetünk, sem sem anyagilag, sem fizikailag, sehogyan sem bírunk többet a jelenlegi 9 fő aktív taglétszámmal.

Van otthon kutyusod? Chipje van? Oltásai rendben vannak? Ivartalanítás megvolt? Kaját ugye rendesen kap? Mennyit költesz rá egy évben? Megvan? Szorozd meg 38-al! Megvan? Ha azt mondanák, teremts rá elő pénzt, úgy, hogy szinte senkit nem érdekel, ha segítséget kérsz, ha gazdát keresel nekik, mit tennél? Ha főállásban dolgoznál, ha családod lenne, és úgy kellene gondoskodnod még nagyon sok kutyusról, megvan az érzés?

Na ezek vagyunk mi. Nem panaszkodni akarok. Mi akartuk. Mi akik csináljuk, mi szerettük volna. Segíteni. Mert láttuk, és látjuk, hogy az ember legjobb barátja, aki nélkülünk védtelen, segítségre szorul. Amikor odaszalad hozzád egy kis kóbor kutya, akinek ott van a remény a szemében, hogy végre, végre tartozhat valakihez, végre valaki szeretni fogja, végre lesz hol aludnia, végre nem fogja bántani senki, végre rendesen kap enni, nem okozhatsz neki csalódást. Annyian megtették már, neked nem ez a dolgod. És ha sikerül neki gazdát találnod, aki szereti, ahol jó helye van, amikor kapsz egy fotót róla, az nagyon-nagyon jó érzés :-)

Én csak azt szeretném, hogy kicsit érts meg minket. Egyszer azt mondta nekem valaki, ez az egyesület semmilyen. Valóban, nem lógunk folyamatosan a neten, nem tudunk minden eseményről folyamatosan tudósítani, állandóan új képeket felrakni, új posztokat írni. Nem tudunk, mert 38 kutyáról kell gondoskodnunk. Igyekszünk nekik a tőlünk telhető maximumot adni. 38 kutyának hetente kell tápot rendelni. A tápot tárolni kell, hozzáférhetővé kell tenni az ideiglenesek számára. Akinek nincs autója, annak ki ki vinni. Kéthetente valakinek lejár az oltása. Legalább havonta valakinek lesz egy megfázása, bolhája, hasmenése, egyéb baja. És időnként új fotókat is kell készíteni róluk. Ha valahová messzire fogadják örökbe, meg kell szervezni a fuvarját. És, nem mellékesen, minderre elő kell teremteni a pénzt. Ami sajnos nálunk sem a fán terem.

Még egyszer, nem akarok panaszkodni. Csak azt szerettem volna, hogy egy kicsit megértsd. És minden Ugatok tagnak, csak annyi, hogy nagyon büszke vagyok rátok, és büszke vagyok arra is, hogy közétek tartozom.

Igen, hibázunk. Ti is, én is. Nem biztos, hogy minden ideális, tökéletes, mert nem is lehet az. De amit csinálunk, az bárki bármit mond, jó. Akár elismerik, akár nem. Lehet, mi nem leszünk legendák, és lehet, minket nem lehet romantikus körítéssel Kipling hősnek eladni, lehet, nem tudunk megfizetni egy rádióreklámot, és lehet, csak a közvetlen ismerőseink fognak nekünk adó1%-ot adni, de egy biztos: a kezünk tiszta, a szívünk tiszta, az egyesületi kassza pedig eddig is üres volt, hát maximum nem történik semmi új.

 

2 komment

Címkék: állatvédelem állatvédő civil szervezet adó 1% bátonyterenye Érted Ugatok kutya mentés állatvédő egyesület érted ugatok állatvédő egyesület

A bejegyzés trackback címe:

https://ertedugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr817238493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

defné 2015.03.04. 00:33:16

Én csak jót tudok rólatok mondani.
2013 karácsonyára ígértünk a gyerekeknek egy kutyit ajándékba.Nézegettük a hírdetéseket kikerekedett szemmel,hogy micsoda összegeket kérnek el egy-egy kölyökért (fajkutyákért)Ekkor jött a szomszédasszony,-akinek most már kettő is van-hogy miért nem mentek el egy menhelyre? Ott van az sok szerencsétlen kis állat,tömve vannak a menhelyek,nem győzik az állatvédők.Nem is rossz ötlet gondoltuk,pont kapóra jött a "vigyél haza alapítvány" örökbefogadó nyílt napja.Már szinte az elsők közt ott voltunk a gyerekekkel a nyitásra.Aztán jött a hideg zuhany.Azt a kis kölyköt amit kiválasztottunk-volna-elhozni nem lehetett,mert rajtunk kívül még két jelentkező volt,akikkel másnap egy tesztben kellett volna versenyezni -ki is a jobb gazdi? Na ez elvetve,nézünk mást vigasztaltam a gyerekeket.A lányom két menhelyen is volt itt Pest környékén,egyetlen egy helyről sem lehetett elhozni kutyust.Az egyik helyen az volt a szabály,hogy több alkalommal oda kell menni ismerkedni,a másik helyen meg ahogy meghallották,hogy gyerekek vannak,azonnal megtagadták az örökbefogadást.Egyszerűen nem akartam elhinni,hogy amikor ennyi szerencsétlen kis állat gazdira vár,még nekünk kell oda-vissza utazni,vagy tesztekkel bebizonyítani,hogy jó gazdik leszünk-e.Bújtuk az internetet napokig,és akkor akadt meg a szemem rajtatok. HURRÁ!!-mondtam várjatok itt egy telefonszám,én most felhívom!Elmondtam,hogy két iskolás gyerek mellé lenne a kutyus,az állatokat nagyon szeretjük,Budapesten lakunk,a lakás nem túl nagy ezért kisebb termetű kutyira gondoltunk.Másnap már meg is jött a "választék" :D :D !!!(De milyen édesek voltak a kölykök) Mi,illetve a gyerekek kiválasztották BEBE-SZUKÁT akit Húsvét vasárnapján házhoz is szállítottak nekünk kocsival.Semmit nem kellett megtérítenünk,sem oltást,sem a chippet,sem az üzemanyagot ami azért meglepő,mert sok helyen ki kell fizetni (és ez természetes is)az oltást vagy a chippet,vagy az üzemanyagot ami ugye nem olcsó.
Tehát BEBE most már NERIKE 2014 Húsvét vasárnapján érkezett hozzánk,és ezt az egész család nevében még egyszer köszönjük Nektek.

üdvözlettel

Érted Ugatok Állatvédő Egyesület 2015.03.04. 20:52:53

BeBe :-) Emlékszem rá. Egy közmunkás srác találta az utcán, ő értesített minket. Chipje persze nem volt, valószínűleg valaki szándékosan rakta ki. Szabad helyünk persze akkor sem volt, megkértük a srácot, vigye haza pár napra, mondtam neki, olyan aranyos ez a kiskutya, hogy biztosan nagyon gyorsan gazdira fog találni. Bár mindig ilyen igazam lenne! Kb. 3 napra rá ki is választottátok Andrea. Mindannyiunknak nagyon nagy szerencséje volt! Puszi a buksijára, esetleg küldhetnél egy friss képet róla, kíváncsi vagyok, mekkora kutyus lett! :-)
süti beállítások módosítása